About

Malmsten Hellberg

Hur vet man när något är bra? Ofta är det bara en känsla. Hjärnan och kroppen är överens, här finns inget som bör läggas till eller tas bort. Enligt en definition handlar konstnärlig kvalitet om att hitta den rätta balansen mellan igenkänning och innovation. Vi vill gärna bli överraskade, men ändå känna igen oss. I sitt arbete som grafiska formgivare lyckas duon Malmsten Hellberg alltid hitta den balansen. Deras böcker och tidningar, filmgrafik, utställningar och grafiska identiteter är på en gång sofistikerade och allmängiltiga. 

Stefania Malmsten och Ulrika Hellberg grundade sin gemensamma studio 2013. Sedan början har de skapat grafiska lösningar som har en lika tidlös som samtida kvalitet. Intrycket är att varje lösning är helt självklar, som om ingen ansträngning krävts på vägen dit. Sanningen är förstås den motsatta. I sin verksamhet kombinerar de en djup kunskap om hantverket med ett nyfiket intresse för nya tekniker och samarbeten.

Deras gemensamma intresse för samtida konst, arkitektur, musik, film och mode har ofta lett till uppdrag i kulturvärlden. Bland deras uppdragsgivare finns museer, bokförlag, designföretag, arkitektkontor och filmbolag. Som en studio i den mindre skalan har de en nära relation till sina uppdragsgivare, samtidigt arbetar de med ett nätverk av specialister inom olika områden. Och, kanske viktigast av allt: De är snälla. 

/ Bo Madestrand, våren 2021

Foto: Jenny Källman

Tags , ,